Narkomanija kao najopasnija bolest zavisnosti, je sve prisutnija u današnje vreme. Kao po pravilu, kada se u porodici pojavi ova bolest prva nastrada sama porodica, a ona je najbitniji faktor u lečenju i izlečenju od narkomanije. Rano otkrivanje ove bolesti nam daje veću šansu u rešavanju ovog problema. Najtragičnije je to što roditelji skoro uvek poslednji saznaju da im je dete zavisnik.

Razmislite o tome, da li ste kod vašeg deteta razvili svest o štetnosti psihoaktivnih supstanci? Da li ste vaše dete pripremili da kaže NE, svakome ko mu ponudi drogu?

Kolika je vaša informisanost o problematici droga?
Pojačajte je, saznajte više o tome!

Zajednički Protivnik

Detektivska Agencija Protecta vam nudi pomoć u ranoj detekciji ove bolesti. Pouzdanim, najmodernijim metodama brzo ćemo vam predočiti činjenice – da li su vaše sumnje opravdane ili ne? Osim toga naši stručnjaci iz oblasti psihologije i pedagogije su spremni da vam savetima daju predloge za nove modele ponašanja i promene stavova prema tom opakom problemu. Ne zaboravite da su droge opasne po život!

Jedan od naših stručnih saradnika je i Lambe Đorelijevski diplomirani specijalni pedagog, koji je više od dvadeset godina radio u beogradskoj policiji na poslovima prevencije narkomanije. Profesionalac bogat praktičnim iskustvom u rešavanju problema narkomanije, na usluzi vam je sa našim timom.

Bolesti, Kriminal

Naša praksa pokazuje zabrinjavajuće informacije da se korisnici droga mogu pronaći i među učenicima osnovnih škola što je poražavajuće za decu od 12-14 godina. Roditelji moraju biti svesni da narkomanija predstavlja bolest i da pokreće mnoge druge teške sekundarne bolesti od kojih je najopasnija HIV-AIDS.

Posebno ukazujemo na to da je narkomanija usko povezana sa kriminalom. U Srbiji sâmo posedovanje droge predstavlja krivično delo i ne postoji količina droge dozvoljena za ličnu upotrebu. Odmah zatim tu spadaju krivična dela nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Konzumiranjem droga raste i tolerancija organizma a sa porastom tolerancije (potrebom za sve većom količinom droge) neophodno je još više novca, a do njega se najčešće dolazi kriminalnim aktivnostima (prevara, prostitucija, krađa, razbojništvo).

Treba zapamtiti da narkoman može postati svako, bez obzira na uzrast, pol ili zanimanje. Zato nemojte dozvoliti da poslednji saznate ovu surovu realnost. Svaki problem je rešiv ako blagovremeno potražite stručnu pomoć!

 

VODIČ ZA RODITELJE

1. Edukujte se o narkomaniji i ostalim bolestima zavisnosti, isključivo iz stručne i proverene literature.

2. Bavite se vašom decom. Dnevno provedite bar pola sata u razgovoru sa njima. Koristite svaku priliku da ih posavetujete o problematici droga.

3. Budite dosledni u dogovorima i obećanjima. Ono što ste obećali ispunite, ali to isto tražite i od deteta.

4. Zauzmite i jasno pokažite vaš negativan stav prema drogama. Oba roditelja moraju imati podudarne stavove.

5. Upoznajte sve prijatelje vašeg deteta iz svih sfera njegovih aktivnosti. Mogu biti od velike pomoći ukoliko vam dete uđe u problem.

6. Tražite od deteta da vam poveri svoje probleme i pomozite u pronalaženju rešenja. Ne reagujte agresijom na greške i neuspehe vašeg deteta.

7. U svakoj prilici jačajte uzajamno poverenje. Stalno ga ojačavajte.

8. Ukoliko posumnjate na narkomaniju, obratite se isključivo stručnjacima za pomoć. Sve alternative su nepouzdane.

© Sadržaj stranice je autorsko vlasništvo Protecta Group