Naš zajednički protivnik

Narkomanija, najopasnija bolest zavisnosti je sve prisutnija u današnje vreme. Kao po pravilu, kada se u porodici pojavi ova bolest prva nastrada sama porodica, a ona je najbitniji faktor u lečenju i izlečenju od narkomanije. Rano otkrivanje bolesti daje veću šansu u rešavanju ovog problema. Najtragičnije je to što roditelji skoro uvek poslednji saznaju da im je dete zavisnik.

Detektivska Agencija Protecta Vam nudi pomoć u ranoj detekciji ove bolesti. Pouzdanim, najmodernijim metodama brzo ćemo Vam predočiti činjenice – da li su Vaše sumnje opravdane ili ne? Osim toga naši stručnjaci iz oblasti psihologije i pedagogije su spremni da Vam savetima daju predloge za nove modele ponašanja i promene stavova prema opakom problemu. Ne zaboravite da su droge opasne po život!

Naša praksa pokazuje zabrinjavajuće informacije da se korisnici droga mogu pronaći i među učenicima osnovnih škola, sto je poražavajuće za decu od 12-14 godina. Roditelji moraju biti svesni da narkomanija predstavlja bolest a pri tom uzrokuje mnoge druge sekundarne bolesti od kojih je najopasnija HIV-AIDS. Posebno ukazujemo na to da je narkomanija usko povezana sa kriminalom. U Srbiji sâmo posedovanje bilo koje količine droge predstavlja krivično delo, i ne postoji dozvoljena količina droge za ličnu upotrebu. Odmah zatim tu spadaju krivična dela nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Konzumiranjem droga raste i tolerancija organizma, a sa porastom tolerancije (potrebom za sve većom količinom droge) neophodno je i još više novca a do njega se najčešće dolazi kriminalnim aktivnostima (krađa, prevara, razbojništvo, prostitucija). Trebate biti svesni da narkoman može postati svako bez obzira na uzrast, pol, zanimanje, i zato ne dozvolite da poslednji saznate ovu surovu realnost. Svaki problem je rešiv ako blagovremeno potražite stručnu pomoć!

Vodič za roditelje

1. Edukujte se o narkomaniji i ostalim bolestima zavisnosti.

2. Bavite se Vašom decom. Svaki dan provedite bar pola sata u razgovoru sa njima.

3. Budite dosledni u dogovorima i obećanjima. Tražite to isto i od deteta.

4. Zauzmite i jasno pokažite Vaš negativan stav prema drogama.

5. Upoznajte prijatelje Vašeg deteta iz svih sfera njegovih aktivnosti.

6. Tražite od deteta da Vam poveri svoje probleme i pomozite u pronalaženju rešenja.

7. U svakoj prilici jačajte uzajamno poverenje.

8. Ukoliko posumnjate na narkomaniju, obratite se isključivo stručnjacima za pomoć.

 

© Sadržaj stranice je autorsko vlasništvo Protecta Group