Detektivske usluge za roditelje – kako da otkrijete da li vam je dete u problematičnom drustvu

, praćeno sa Nema komentara

Kada se deca ne vrate u dogovoreno vreme kući, ne javljaju se na telefon ili se čudno ponašaju svaki roditelj ima potrebu da se pretvori u detektiva i otkrije gde mu izlaze naslednici, zbog čega kasne, s kim se druže, šta rade… Sve to na suptilan i neprimetan način mogu da saznaju detektivi, a pritom sačuvaju odnos između roditelja i dece.

 

Opasnosti po tinejdžere vrebaju iza svakog ćoška

 

Roditeljstvo donosi puno izazova naročito u osetljivom, adolescentskom dobu naslednika. Očevi i majke neretko u tom periodu nisu više apsolutni autoriteti deci koja imaju sve veću potrebu da se dokazuju van kuće. Da li među vršnjacima ili starijima od sebe, tek daleko od očiju roditelja. Ta činjenica je za mnoge majke i očeve razlog za brigu pogotovo u današnje vreme kada gotovo iza svakog ćoška vrebaju različite opasnosti za tinejdžere od vršnjačkog nasilja preko kocke i alkoholizma do kriminala i narkomanije.

Zato sve više roditelja u pomoć zove detektivske agencije koje im mogu otkloniti i najmanju nedoumicu u vezi sa životom i načinom ponašanja dece. A kao što rekosmo, rizici odrastanja su svakodnevni.

 

Noćni život izvor brojnih iskušenja

 

Pre svega, noćni život je izvor brojnih iskušenja za adolescente. U tinejdžerskom provodu efekat grupe je najjači pa pod uticajem „okruženja“ dolazi do različitih ekscesa i neobuzdanog ponašanja adolescenata. U tom periodu odrastanja upotreba droge ili alkohola, kao i agresivno ponašanje i sitni kriminal posledica su najčešće pritiska društva, okruženja, vršnjaka ili poznanika. Dečaci i devojčice neretko eksperimentišu sa svim vrstama ponašanja zbog čega učestalo mogu upasti u različite „zamke“. Na sreću, kod mnogih je to samo prolazna faza, ali nažalost, nemali je broj i onih koji se ne mogu otarasiti negativnih posledica.

 

Diskretno praćenje – najbitnija usluga

 

Zato je značajno da se takvo ponašanje predupredi dok ne bude kasno. Roditelji svakako ne mogu držati svoje dete pod „staklenim zvonom“ ili kontrolisati svaki njegov korak, ali mogu reagovati na svaku promenu njegovog ponašanja. U takvim situacijama najbezbolnije je da se obrate detektivima koji će profesionalno i diskretno utvrditi da li su roditeljske sumnje osnovane ili ne. Ne treba zaboraviti da su deca u pubertetu veoma osetljiva i da često svaku roditeljsku brigu shvataju kao atak na svoju ličnost, slobodu i pravo. Zato majke i očevi moraju da znaju da svaka zabrana ili otvoreno praćenje ponašanje dece može izazvati i kontraefekat odnosno inat kod naslednika koji u takvim situacijama često nerazumno srljaju u sve veće probleme. Zbog toga je uloga profesionalnih detektiva neprocenjiva jer na neprimetan način mogu doći do svih neophodnih informacija u vezi sa vašim naslednicima. U tom pogledu najbitnija detektivska usluga je diskretno praćenje.

 

Zlostavljanje, ponižavanje, vređanje

 

Nažalost, postoje i situacije kada se deca ne svojom voljom nađu u velikim problemima kao žrtve fizičkog ili psihičkog nasilja. Takvo nasilje prevazilazi sve granice igre, šale ili provokacije i neretko predstavlja jednu vrstu inicijacije ili rituala kojeg žrtva mora da prođe kako bi bila član grupe. Najčešće se radi o zlostavljanju, ponižavanju ili vređanju. Što je najgore, svako suprostavljanje takvim oblicima nasilja dovodi do još težih kazni, osvete ili pretnje zbog čega se mnoge žrtve odlučuju da trpe fizički i psihički bol. To za posledicu ćesto ima da se dete osami, postane asocijalno ili depresivno pa čak i teže psihički oboli.

Sve to je više nego dovoljan razlog da angažujete detektive koji će vašoj deci biti „nevidljivi“ prijatelj, ali dovoljno savestan, odgovoran i profesionalan da osujeti svaku anomaliju u životu vaših naslednika.